Skip to main content

Stop met sluiten van kleine zorginstellingen

Volgens Aad de Groot, directeur van zorgverzekeraar DSW, leidt schaalvergroting en fuseren van zorginstellingen niet tot kwaliteitsverbetering of kostenvermindering (BRON deGelderlander). Minder instellingen jaagt zelfs de kosten op. Bovendien komt de zorg verder van de mensen af te staan. Volgens de Groot moet deze onwenselijke ontwikkeling gestopt worden.

DSW voor het zevende jaar op rij nummer één in KlantenMonitor Zorgverzekeringen 2021 en komt al jaren op voor misstanden in de zorg. Zo wil DSW de premie verlagen en het verplichte eigen risico afschaffen (DSW rekent sinds 2018 uit protest al €10 minder). Zeker nu eens te meer weer blijkt dat zorginstellingen in 2020 in totaal RUIM 27 MILJOEN EURO uitbetaald hebben aan aandeelhouders. Geld dat door verzekerden betaald is als premie en bedoeld is om zorgkosten mee te betalen.

Ook vindt DSW dat kwaliteit van zorg de beroepsgroepen toebehoort; de zorgverzekeraar hoort zich daar niet mee te bemoeien.

Waarom is de zorg zo duur ?

“De zorg wordt onbetaalbaar” zeggen ministers, zorgverzekeraars en verschillende experts al jarenlang. Maar ligt dat echt aan de zorg? Marjet Veldhuis werkt haar hele leven al in de zorg en kent de zorgsector van haver tot gort. Ze zag bijzondere dingen in haar loopbaan en vroeg zich af waar het zorgbudget van € 115 miljard per jaar naartoe gaat. Wat komt er ten goede aan patiënten? Hoeveel gaat er naar mensen die IN de zorg werken en hoeveel naar organisaties die AAN de zorg werken?

De zorg kost ons € 115 miljard per jaar. Een deel daarvan brengen we zelf op via de premie van de zorgverzekering en het andere deel….brengen we ook zelf op, via de belastingen!

Marjet Veldhuis beschrijft hoe dat geld op een verbijsterende manier wordt rondgestrooid, zonder dat er aantoonbaar mensen mee genezen worden. De oorzaak is simpel: de overheid laat alles aan de markt over.

De zorg is terechtgekomen in een inefficiënt, geldverslindend systeem, waar niet de patiënten centraal staan, maar het systeem waar veel mensen geld aan verdienen. Een systeem dat zichzelf in stand houdt.

Marjet besloot niet langer te luisteren naar de stemmen die de gang van zaken zouden moeten verklaren. Ze luisterde naar de stem van haar hart. Vanuit haar passie voor de zorg heeft ze het boek Heilige Zorghuisjes geschreven. Dit boek laat zien hoe groot de noodzaak is om de zorg weer terug te geven aan de professionals. Het zorgt voor een aardschok in het zorglandschap.

BRON: //www.marjetveldhuis.nl/heilige-zorghuisjes/

Fysiotherapie Hagen open tijdens lockdown in december

Op 14 december besluit het kabinet Nederland tot 19 januari 2021 in lockdown te doen. Alleen noodzakelijke zaken gaan door.

Fysiotherapie valt onder de medische beroepen en blijft dus doorgaan. Je kan dus behandeld worden voor je klachten.

Wel vragen wij goed te letten op je eigen gezondheid en de gezondheid van je naasten en mensen waarmee je in contact bent (geweest). Ben je zelf ziek of de laatste 10 dagen ziek geweest of positief getest of is er iemand in je directe omgeving ziek of de laatste 10 dagen ziek geweest of positief getest, blijf dan thuis en bel ons.

Word je getest blijf dan thuis zolang de uitslag niet bekend is.

Fysio Hagen beperkt open

KAN MIJN BEHANDELING DOORGAAN ?

Nadat maandag 23 maart 2020 de eerste periode van vrijwillige quarantaine werd afgekondigd, is dit op dinsdag 31 maart verlengd tot 28 april.

Hoe gaat het nu verder ?

De maatregelen die waren genomen gelden nog steeds maar nu tot 28 april 2020.

Wat als u een klacht heeft ?

In bepaalde gevallen is behandeling mogelijk. Dit moeten we afspreken. Omdat de praktijk beperkt bezet is, zijn wij telefonisch niet goed bereikbaar. Het antwoordapparaat luisteren wij wel (maar onregelmatig) af. Stuurt u ons dus bij voorkeur een bericht via email. We doen ons best zo spoedig mogelijk contact met u op te nemen.

Behandeling in de praktijk of bij u thuis

De praktijk wordt schoon gehouden en wij bewaken wie er binnen komt.

Patiënten die geen contact hebben gehad met Corona-patiënten en zelf geen verkoudheid, hoesten of koorts hebben, zijn welkom in de praktijk.

Behoor je tot de kwetsbare groepen? – blijf dan thuis, behandeling kan dan bij u thuis plaatsvinden.

 1. Alle personen ≥70 jaar
 2. Alle personen >18 jaar met één van onderliggende aandoeningen die een verhoogd risico hebben om geïnfecteerd te raken en/of een grotere kans hebben op ernstiger beloop:
 • afwijkingen en functiestoornissen van de luchtwegen en longen
 • chronische hartaandoeningen
 • diabetes mellitus;
 • ernstige nieraandoeningen die leiden tot dialyse of niertransplantatie
 • verminderde weerstand tegen infecties door medicatie voor auto-immuunziekten, na orgaantransplantatie, bij hematologische aandoeningen, bij aangeboren of op latere leeftijd ontstane afweerstoornissen waarvoor behandeling nodig is, of bij chemotherapie en/of bestraling bij kankerpatiënten
 • met een hivinfectie in overleg met de hiv-behandelaar.

Verwachting

Voorlopig gaan wij ervan uit dat wij op 28 april weer helemaal open kunnen gaan. Volg in ieder geval de informatie van de Overheid en op onze website.

Vragen ?

info@fysiotherapiehagen.nl

BRUINS ZET REM OP KOSTENBESPARING IN DE ZORG !

De Overheid en de zorgverzekeraars zeggen dat hun beleid gericht is op verplaatsen van de zorg van de duurdere tweede lijn (ziekenhuizen) naar de goedkopere eerste lijn (huisarts, fysiotherapie); dit wordt substitutie genoemd. In Afferden loopt al een tijd een proef met huisartsen, die meer tijd mogen besteden aan de patiënt (natuurlijk wel tegen hun normale maandinkomen 😉 ). Nu dit blijkt te werken en er inderdaad minder patiënten naar het ziekenhuis gaan, ziet het ziekenhuis zijn inkomsten dalen en … zet minister de Bruin samen met zorgverzekeraar VGZ de rem op substitutie ! VGZ geeft zelfs een kapitaalinjectie !

Je vraagt je toch af

1.mogen patiënten niet snel, goed en goedkoop geholpen worden ?
2.moeten grote en dure instituten in stand gehouden worden?
3.wat heeft zorgverzekeraar VGZ te winnen bij duurdere zorg?

//www.gelderlander.nl/boxmeer/minister-steunt-rem-op-zorgproef-uit-angst-voor-minder-patienten-maasziekenhuis~ac306c58/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=socialsharing_web&fbclid=IwAR02uGx8olgQK9Uqg1AZgYg3xRdFRexnxymn2_onwNFSZkrQBcTlyukp1oE

Rouvoet (ZN) aanmatigend

In de Volkskrant van 31 januari 2020 heeft de voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland André Rouvoet zijn ware aard laten zien en weer geprobeerd stemming te maken in het voordeel van de zorgverzekeraars. Hij vertelt niet de waarheid, verdraait feiten en beschuldigt fysiotherapeuten van uitspraken die niet op feiten gebaseerd zijn.

De voorzitter van het KNGF, Guido van Woerkom, heeft hem daar op aangesproken. Ook Rouvoet weet goed dat de capaciteit in de fysiotherapie -het aanbod- in evenwicht is met de vraag van patiënten. Daar wordt al jaren onderzoek naar gedaan (Nivel 2018) en de resultaten worden ook steevast met Zorgverzekeraars Nederland gedeeld. Rouvoet weet dus ook heel goed dat er niet teveel fysiotherapeuten zijn en dat er in het licht van de vergrijzing zelfs te weinig zullen zijn in de nabije toekomst.

Rouvoet beweert ook dat de meeste administratieve lastendruk wordt veroorzaakt door de beroepsgroep zelf. Dat is niet waar. Fysiotherapeuten worden elk jaar geconfronteerd met tientallen pagina’s tellende contracten van elf zorgverzekeraars. Die contracten verschillen per zorgverzekeraar. Er staan telkens weer andere eisen en voorwaarden in, zoals vragenlijsten, behandelgemiddelden, machtigingen en declaratievoorwaarden. Fysiotherapeuten moeten aan die wirwar van regeltjes voldoen om een contract te kunnen krijgen. De zogenoemde “protocollen” vanuit de beroepsgroep zien vooral op de kwaliteit van de zorg en zorgverlening, in het belang van de patiënt. Daarbij komt dat dit jaar onze richtlijn dossiervoering juist is vereenvoudigd. Rouvoet weet dat allemaal. Het is netjes gezegd teleurstellend en ook onverantwoord dat hij dat niet noemt en doet alsof de administratieve lastendruk niet wordt veroorzaakt door de zorgverzekeraars.

In hetzelfde interview spreekt Rouvoet van ‘beeldvorming’ en ‘sentimenten’ waar het gaat over de structureel te lage tarieven die zorgverzekeraars voor fysiotherapie bieden. Dit zijn natuurlijk onbehoorlijke insinuaties. Zorgverzekeraars en dus ook Rouvoet weten heel goed dat de tarieven in de fysiotherapie al meer dan 10 jaar niet verhoogd zijn. De bezwaren van fysiotherapeuten zijn dus ook terecht en gebaseerd op feiten. Het is niet voor niks dat er al jaren wordt gevraagd het tarief per 2021 te repareren. De zorgverzekeraars en de minister onderhandelen niet of niet eerlijk en schuiven onafhankelijk onderzoek naar de kostprijs van fysiotherapie (april 2017) al jaren ter zijde.

Volg de zorgpremies

Hoewel de meeste zorgpremies volgend jaar nauwelijks omhoog gaan of zelfs dalen, zijn veel mensen waarschijnlijk toch weer duurder uit met hun zorgverzekering. Dat komt doordat de collectiviteitskorting die zorgverzekeraars aanbieden omlaag gaat van maximaal 10 procent tot 5 procent, zegt Peter Ruys van vergelijkingssite Zorgkiezer.

Nou was de collectiviteitskorting toch al een sigaar uit eigen doos. Je moest moeite doen om niet bij een collectief aan te sluiten. De premie met collectiviteitskorting was dus de normale premie. Als je niet bij een collectief aansloot, betaalde je gewoon nog meer.

Minister Bruno Bruins van Medische Zorg besloot vorig jaar om vanaf 2020 de maximale collectiviteitskorting die verzekeraars mogen geven te halveren van 10 naar 5 procent. Twee derde van Nederland is collectief verzekerd voor zijn zorgverzekering via de werkgever, sportclub of gemeente.

Hoeveel zijn de premies de afgelopen jaren gestegen ?

Hier kan je zien wat de premie dit jaar en vorig jaar deden.

Bron: Independer

Veranderingen zorgverzekering 2020

1. Zorgpremie omhoog
De zorgpremie stijgt in 2020 met €37. Dit is een stijging van ongeveer 3 euro per maand.

 • Op 12 november zijn de premies officieel bekend

2. Collectieve korting omlaag: van 10% naar 5%
In 2020 daalt de korting op de collectieve zorgverzekering van 10% naar maximaal 5%. Een collectieve zorgverzekering lijkt misschien voordeliger, maar dat is niet. De premie waarover de korting heen gaat is hoger, waardoor je uiteindelijk onder de streep nog steeds te veel betaalt. Het afsluiten van een individuele zorgverzekering via onze vergelijker is sowieso goedkoper.

3. De zorgtoeslag stijgt
Heb je recht op zorgtoeslag, omdat je een laag inkomen hebt? Dan ontvang je in 2020 meer zorgtoeslag. Dit is een gevolg van de stijging van de premies en de verlaging van de korting op de collectieve zorgverzekering. Stijging:

 • Alleenstaanden: + €67
 • Meerpersoonshuishoudens: + €95

4. Minder uitgebreide aanvullende verzekering
In 2020 zal de aanvullende verzekering en de tandartsverzekering minder vergoeden. Je zult ook een hogere premie betalen voor je aanvullende verzekering.

5. De basisverzekering verandert
Ieder jaar bepaalt de overheid de inhoud van de basisverzekering. Met de basisverzekering wordt de belangrijkste zorg vergoed zoals een bezoek aan de huisarts, spoedeisende hulp en ziekenhuisopname. Hieronder staan de wijzigingen die voor 2020 bekend zijn:

 • Logeervergoeding van €75 per nacht
 • Vergoeding van dure medicijnen
 • Zorg specialist ouderengeneeskunde en arts verstandelijk gehandicapten
 • Regeling Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) wordt verlengd
 • Het wordt goedkoper om te stoppen met roken
 • Geneesmiddel Fampyra wordt vergoed

Zorgverzekering 2020

Eind van het jaar is de tijd om de verschillende verzekeringspakketten te vergelijken. Zorgverzekeraars gaan steeds meer samen en vormen zo concerns. Het is moeilijk te onderscheiden bij welke zorgverzekering je je aansluit, maar ook dit jaar hebben de zorgverzekeraars ook weer een woud aan pakketten gepresenteerd. De keuze wordt bemoeilijkt.

Belangrijke data

31 december 2019: de uiterste datum waarop het nog mogelijk is om je verzekering op te zeggen.

31 januari 2020: Heb je je zorgverzekering vóór 31 december 2019 opgezegd? Dan kun je tot 31 januari nog een nieuwe zorgverzekering kiezen (alleen de basisverzekering is verplicht).

Welke pakketten vergoeden fysiotherapie

Bij deze verzekeringen wordt je altijd geaccepteerd en heb je vrije keuze van fysiotherapie.

Fysiotherapie voor veel mensen niet te betalen: ‘Zorg staat onder druk’

Voor een aanzienlijk deel van de vier miljoen mensen die gebruikmaken van fysiotherapie, is die zorg onbetaalbaar. “De betaalbaarheid en toegankelijkheid van deze zorg komt steeds meer onder druk te staan.”

Dat zegt het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). Eerder deze week berichtten we over duizenden Nederlanders die aan de grond zitten door hoge zorgkosten. Die vlieger gaat zeker ook op voor de fysiotherapie, zegt Melissa Knape van het KNGF. “Zorgelijk, want de behandelingen bepalen hun kwaliteit van leven.” Lees meer: Torenhoge zorgkosten brengen Nederlanders in ernstige geldproblemen

Intensieve zorg

Zorgeconoom Xander Koolman herkent het probleem. “Dit speelt zeker in de fysiotherapie”, zegt hij. “Een deel wordt vergoed vanuit de basisverzekering, maar een belangrijk deel zit ook in de aanvullende verzekering. Die aanvullende verzekering moet je maar net kunnen betalen.”

En zelfs als je die kunt betalen, dan nog is de zorg gelimiteerd, zegt Koolman. “Sommige patiënten hebben intensieve zorg nodig. Chronische patiënten met MS, parkinson of reuma bijvoorbeeld. Voor hen is fysiotherapie geregeld onbetaalbaar. Lees meer: Aan de grond door zorgkosten: ‘Dat dit in Nederland kan’

Kanttekening

Wel plaatst Koolman een kleine kanttekening. “Er is ook een reden waarom bepaalde zorg niet vanuit de basisverzekering wordt vergoed: omdat er twijfels zijn over de kosteneffectiviteit van dit soort behandelingen.” Oftewel: de afweging die wordt gemaakt tussen de mate waarin een behandeling zijn doel bereikt en de kosten daarvan.

In sommige gevallen hebben mensen met een chronische aandoening wel recht op een onbeperkte behandeling, maar pas nadat zij zelf twintig behandelingen hebben betaald. “Met deze manier van vergoeden spannen we het paard achter de wagen”, zegt het KNGF. “Goedkope en effectieve zorg zou direct vanuit de basisverzekering moeten worden vergoed. Zo kunnen we voor de patiënten én voor de zorg als geheel kosten besparen.” Lees meer: Ziek en geldproblemen: zeven kijkers vertellen over hun worstelingen

Welkom

 

De besmettingscijfers blijven schommelen, dus blijf alert op hygiëne. Doe je mee ?

 1. was thuis je handen (minimaal 20 s)
 2. neem een eigen handdoek mee
 3. neem een mondkapje mee
 4. in de praktijk: houd je aan de regels