04 februari 2013

Het wordt al jaren gezegd en nu is het bevestigd door vooraanstaande onderzoekers: een gezond immuunsysteem is de beste manier om kanker te verslaan. In feite zal de ‘war on cancer’ nooit worden gewonnen als we alleen vertrouwen op chemotherapie, zeggen de onderzoekers in het verslag van het nieuwe onderzoek, dat als ‘een mijlpaal in het kanker onderzoek’ wordt gezien.
Een onderzoeksteam van het Universitair Medisch Centrum Tübingen heeft aangetoond en bewezen dat het immuunsysteem de mogelijkheid heeft om tumoren en kankercellen in een toestand van permanente inactiviteit te brengen.
Dit betekent dat immunotherapie, waarmee het immuunsysteem dusdanig kan worden versterkt om de kanker te onderdrukken, een effectieve kankertherapie is en dit zonder cellen te vernietigen, zeggen de onderzoekers, onder leiding van prof. dr. Martin Rocken. In plaats daarvan veroorzaakt het een levenslange sluimersituatie (scenesence) in kankercellen, een soort stilstand, die verspreiding van kanker stopt.
“Het is zeer waarschijnlijk dat we de ‘oorlog tegen kanker’ niet kunnen winnen met enkel militaire middelen (vernietiging).
Het herstellen van de controle van kwaadaardige tumoren door het lichaamseigen immuunsysteem is de belangrijkste mijlpaal.”

(Bron: Nature, 2013; doi: 10.1038/nature11824).