Het einde van het jaar nadert en dus moet u weer nadenken over uw zorgverzekering. Het is allang bekend en vele malen bewezen dat fysiotherapie onmisbaar is voor de zorg, patiënten echt helpt van hun klachten af te komen en ook nog eens (dure) behandelingen kan voorkomen, dus kostenbesparend is. De Overheid zegt de ziektekosten te willen beperken, maar de zorgverzekeraars weigeren de duurdere zorg te beperken. De Overheid zegt ook de patiënt in het middelpunt te zetten, maar wat dat betekent is nog steeds niet duidelijk.

uw fysiotherapeut help bij het kiezen van de juiste zorgverzekering

Verzekeren of niet ?

Verzekeren zorgt ervoor dat u een behandeling kunt krijgen als u dat nodig heeft. Als u met uw klachten door blijft lopen kunnen de klachten toenemen en heeft u misschien wel langer en meer specialistische en duurdere zorg nodig.

De fysiotherapeut kan een (zorgverleners)contract met een zorgverzekeraar aangaan. De bedoeling is dat zowel de zorgverlener als de zorgverzekeraar hier voordeel aan heeft. Denk hierbij aan minder tijd kwijt zijn aan administratie. De zorgverzekeraars werken echter niet samen met de zorgverleners en bieden wurgcontracten aan. In de contracten wordt dan een behandelgemiddelde gebruikt om de fysiotherapeut te beoordelen op kwaliteit van zorg. Het is voor de fysiotherapeut niet te controleren hoe het behandelgemiddelde wordt bepaald, laat staan dat de fysiotherapeut er invloed op kan uitoefenen. Er is ook geen bewijs dat het ook maar iets zegt over kwaliteit van zorg. Daarnaast eisen zorgverzekeraars dat fysiotherapeuten hun patiënten dwingen vragenlijsten in te vullen en sommige zorgverzekeraars gaan zelfs zover dat de fysiotherapeut gekort wordt op zijn declaratie als er niet genoeg patiënten vragenlijsten insturen. Vele zorgverleners gaan dus geen contract meer aan met zorgverzekeraars.  De zorgverzekeraars betalen dan de patiënten niet de vergoeding uit die zij hebben ingekocht.

Verzeker u goed èn verstandig

Verzekeren is dus belangrijk voor de patiënt en de fysiotherapeut. De patiënt moet de zorg krijgen die nodig is en de vergoeding die is ingekocht. De fysiotherapeut moet de behandeling kunnen geven die nodig is en tegen een rechtvaardig tarief. Zorgverzekeraars die hier tegen zijn kan je het beste vermijden.

Ook dit jaar biedt de KNGF najaarscampagne de patiënt hulp. Doel van deze campagne is om patiënten te informeren over de beste aanvullende polissen voor de dekking van fysiotherapie. Het KNGF heeft de natura- en restitutie polissen geselecteerd die geen behandelindex, geen uitzet- en responspercentages PREM en geen medische selectie hanteren. Dit zijn dus polissen die garanderen dat de patiënt het aantal behandelingen krijgt waar hij recht op heeft.

Wilt u hulp bij het kiezen van de juiste verzekering ?

Ga naar de website de Fysiotherapeut en zorgverzekeringwijzer.nl