Het idee zal zeker niet met blijdschap door de geneeskunde worden ontvangen: het lichaam is een zelf-genezend systeem. Uit een nieuw onderzoek blijkt, dat zelfs mensen met hart-en vaatziekten hun gezondheid volledig kunnen terugkrijgen door verandering van levensstijl.

Dus, in plaats van een ziekte in stand te houden en medicijnen te gebruiken kunnen mensen hun toestand verbeteren door gezondere keuzes in hun leven te maken, zoals betere voeding en lichaamsbeweging.

Dit werd zichtbaar door een studie van meer dan 5.000 jongeren tussen 18 en 30 jaar die al tekenen van hart-en vaatziekten vertoonden, waaronder verdikking en kalkafzettingen van de hartslagaderen.

Onderzoekers van de Northwestern University Feinberg School of Medicine volgden de jongeren 20 jaar en ontdekten dat degenen met een gezondere levensstijl minder of zelfs geen symptomen meer vertoonden. Een ongezondere leefstijl daarentegen had de gezondheidstoestand nog verder verslechterd.

Slechts 10 procent van de mensen had vijf gezondere leefregels gebruikt: afvallen, regelmatig trainen, meer groenten en fruit eten, niet roken en maximaal een of twee glazen per dag wijn drinken. Hierdoor verdwenen de symptomen van de hart- en vaatziekte.
25 procent had ten minste één gezondere leefregel gebruikt; bij hen verergerden de symptomen.

“Dit is een positieve uitkomst! Het is nooit te laat, en je bent niet vervloekt”, zegt hoofdonderzoeker Bonnie Spring. “Het helpt twee mythen te doorbreken,” voegt ze eraan toe, “de eerste is dat het bijna onmogelijk zou zijn om het gedrag van patiënten te veranderen. De tweede mythe is : eens kapot, altijd kapot. Het is duidelijk: dat is onjuist. ”

Bron: Circulation, 2014; doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.113.005445