Een halskraag in combinatie met zoveel mogelijk rust helpt het best bij mensen die last hebben van een nekhernia. Ook fysiotherapie heeft meer effect dan nietsdoen en afwachten. De halskraag EN fysiotherapie als aanpak was de laatste tien jaar nogal populair. Neuroloog Barbara Kuijper van het Amsterdams Medisch Centrum AMC heeft samen met hoogleraar neuromusculaire ziekten Marianne de Visser en hoogleraar revalidatie Frans Nollet onderzoek gedaan naar de beste behandeling voor nekhernia.

Een nekhernia ontstaat doordat een zenuwwortel beklemd raakt door een uitpuilende tussenwervelschijf, de zogenoemde hernia. Patiënten hebben pijn in de nek en de onderarm met tintelingen in de hand.

De drie onderzoekers adviseren bij nekhernia drie tot zes weken een halskraag te dragen in combinatie met rust en oefeningen. Geen behandeling en gewoon doorgaan met de dagelijkse bezigheden, zoals tegenwoordig vaak wordt geadviseerd, is de slechtste aanpak. Voor elke aanpak geldt: na gemiddeld zes maanden zijn de klachten over.