Kunnen we eten om kanker uit te hongeren
(Can we eat to starve cancer – Williams Li feb 2010)

Bloedvaten, letterlijk de levenslijnen in ons lichaam, zijn de sleutel tot het bevoorraden en in leven houden van onze organen. Ze hebben ook een donkere kant: ze voeden tevens de kankergezwellen.
Behandelingen gericht op het stoppen van de bloedvaten, die kankergezwellen voeden, kan de oplossing zijn in de behandeling van tumoren en zou eveneens kunnen werken obesitas (vetzucht) te verminderen, volgens dr. William Li, hoofd van de Angiogenesis Foundation, een non-profit organisatie die veel onderzoek doet naar deze nieuwe behandelmethoden.
De behandeling remt een proces, dat van nature in ons lichaam voorkomt: angiogenese.
Volgens dr. Li is ons lichaam volgepakt met ca. 20.000 kilometer bloedvaten, inclusief 19 miljard capillairen.
We krijgen de meeste bloedvaten als we nog in de baarmoeder zitten. In een volwassen lichaam groeien normal geen bloedvaten, behalve onder bepaalde omstandigheden – elke maand groeien de bloedvaten van de baarmoeder om de baarmoederwand op te bouwen, en gedurende de zwangerschap bouwen de bloedvaten de placenta op. Bloedvaten groeien ook uit verwonding, breiden zich uit onder een korst om de wond te genezen.
Het lichaam heeft de mogelijkheid de hoeveelheid bloedvaten te reguleren; dit gebeurt met een uitgebreid controle- en evenwichtssysteem van stimulatoren (de basis van angiogenese) en remmers.
Als het lichaam kort meer bloedvaten nodig heeft, scheidt het lichaam stimulatoren uit, die zich gedragen als natuurlijke meststof om nieuwe bloedvaten te stimuleren. Als deze bloedvaten niet langer nodig zijn, laat het lichaam ze weer verschrompelen door het afscheiden van natuurlijke remstoffen.
Bij een aantal ziekten is er en defect in system opgetreden, waardoor de bloedvaten niet meer in de juiste hoeveelheden kunnen groeien of verschrompelen. De angiogenese is dus verstoord. Hierdoor treedt een lawine van ziekten op: te weinig bloedvaten leidt tot wonden die niet meer helen, hartaanvallen, etalagebenen, infarcten, neurologische aandoeningen, haaruitval, erectiestoornissen, enz.

Omgekeerd leidt een overschot aan bloedvaten tot ziekten als kanker, blindheid, artritis (gewrichtsontsteking), psoriasis, obesitas (vetzucht), Alzheimer, endometriose (slijmvliesaandoening van de baarmoeder), MS, enz.

Meer dan 70 belangrijke ziekten, die meer dan een miljard mensen in hun greep houden, worden veroorzaakt door een verstoorde angiogenese. En Angiogenese is het belangrijkste kenmerk van elke soort kanker.

Kanker begint niet met bloedtoevoer. Kanker begint als microscopische groepjes cellen. Die hebben we allemaal al in ons lichaam. Uit studies blijkt, dat 40% van de vrouwen tussen 40 en 50 jaar microscopische tumorcellen in de borsten hebben. Ongeveer 50% van de mannen tussen 50 en 60 hebben microscopische tumorcellen in de prostaat. En bijna iedereen heeft rond z’n zeventigste microscopische tumorcellen in de schildklier. Tumorcellen zonder bloedtoevoer zullen slechts tot een halve kubieke millimeter kunnen groeien: de top van een balpen. Zonder bloedtoevoer zullen deze kankers nooit gevaarlijk worden. Maar als angiogenesis eenmaal is begonnen, groeit een tumor exponentieel: .

Kankercellen muteren en gaan veel angiogenese factoren produceren, die de ingroei van bloedvaten in de kankercellen stimuleren. Als de bloedvaten de kankercellen binnen groeien kan het gezwel zich gaan ontwikkelen en worden tevens metastasen via deze bloedvaten de circulatie ingeloodst. Meestal wordt dan pas de diagnose gesteld, maar is de ziekte erg moeilijk nog te behandelen.
Maar als angiogenese bepaalt of kanker onschuldig blijft of kwaadaardig wordt, moet de hoofdmoot van de behandeling bestaan uit het afsnijden van de bloedtoevoer naar de kankercellen.

Er zijn sinds 2004 al een aantal experimentele behandelingen voor mensen (anti-angiogene behandelingen) waar men met 12 verschillende medicijnen 11 verschillende type kanker behandelt. Er worden nog eens meer dan 100 andere medicijnen ontwikkeld.
Als gevolg van deze behandelingen hebben 70 tot 100 % meer mensen ziekten als nierkanker, dikke darmkanker en tumoren van de ingewanden overleefd. Bij andere soorten kanker zijn de resultaten minder positief, waarschijnlijk veroorzaakt door het feit date er pas in een zo laat stadium wordt behandeld en de ziekte zich al door het hele lichaam heeft verspreid.
Dit zou voorkomen kunnen worden door preventieve maatregelen als aanpassen van ons dieet. Wat we eten is namelijk verantwoordelijk voor 30 tot 35% van de kankersoorten die door omgevingsfactoren worden veroorzaakt.
Het onderzoek richt zich op wat er aan ons eten kan worden toegevoegd, waardoor de natuurlijke anti-angiogenese van ons lichaam kan worden geprikkeld en de groei van bloedvaten kan worden geremd. Met andere woorden: kunnen we iets eten om kanker uit te hongeren ? En wat blijkt, de natuur kent een enorme hoeveelheid voedingsstoffen, dranken en kruiden die van nature angiogenese remmen.

Deze stoffen hebben allemaal anti-angiogenetische werking en komen in hun natuurlijke vorm voor in ons dagelijks eten. Daarvoor zijn geen gefabriceerde capsules of pillen met hoge concentraties medicijnen nodig. Een extract van resveratrol (dat voorkomt in rode grapefruit en rode wijn) vermindert een abnormale angiogenese met 60%. Extracten van aardbeien en sojabonen hebben een overeenkomstig effect. Ook thee heeft deze eigenschappen. Chinese jasmijn en Japanse sencha thee hebben weinig anti-angiogenese werking, maar de combinatie was sterker dan elke thee alleen en ook sterker dan de werking van Earl Grey thee. Voedingsstoffen versterken elkaar, dus. Een mix van voedingsstoffen heeft dus voordelen.
De Angiogenesis Foundation is bezig een lijst samen te stellen van de werking van verschillende stoffen en combinaties van stoffen en deze te rangschikken op hun anti-angiogenetische en kankervoorkomende waarde.
Ook is de anti-angiogenetische werking van de traditionele medicijnen getest. Zo zijn de statines (anti-cholesterol), non-steroïdale anti-inflammatoire medicijnen (ontstekingsremmers) en andere bekende medicijnen meegenomen. Ook deze hebben een anti-angiogenetische werking, maar de voedingsstoffen hebben een sterkere werking. Soja, peterselie, knoflook, druiven en bessen hebben veruit de sterkste anti-angiogenetische werking.
Uit studies onder 79.000 mannen over een periode van 20 jaar blijkt, dat mannen die 2 tot 3 keer per week gekookte tomaten aten, 40 tot 50% minder kans op prostaatkanker hebben. Bij de mannen, die wel prostaatkanker ontwikkelden, hadden degenen die meer tomatensaus/ketchup aten minder bloedvaten naar de tumor. Tomaten bevatten veel lycopene (een caroteen dat voorkomt in tomaten en andere rode fruitsoorten zoals wortel, watermeloen, papaya (niet in aarbeien en kersen)), wat een anti-angiogenetische werking heeft.
In samenwerking met Dean Ornish, de University of California in San Francisco en Tufts University in Boston wordt er nu onderzoek gedaan naar de invloed van een gezond dieet op indicatoren van de angiogenese in het bloed.
Het onderzoek en de resultaten hebben effect op de consument, voedingsindustrie, gezondheidszorg en verzekeringsbranche. De angiogenese is bovendien een betaalbare preventie tegen kanker. Wat we eenvoudig kunnen eten staat gelijk aan 3 chemobehandelingen per dag !

Adipositas
Het onderzoek naar anti-angiogenese betreft ook obesitas (vetzucht). Vet blijkt in hoge mate afhankelijk van angiogenese, omdat net als een tumor vetweefsel groeit als bloedvaten groeien. De vraag was of vetweefsel kon verschrompelen, als de bloedtoevoer zou worden afgesneden.
Een genetisch gemanipuleerde muis, die non-stop dooreet tot hij kogelrond is (paarse lijn) kreeg een angiogenese-remmer toegediend. De muis viel direct af. Zodra de toediening van angiogenese remmers werd gestaakt, werd de muis weer vet (witte lijn)
Het gewicht wordt nooit minder dan wat de muis van nature zou (moeten) wegen (gele lijn).

zie de presentatie: www.ted.com/talks/william_li.html