COPD is een afkorting van de Engelse term ‘Chronic Obstructive Pulmonary Disease’, dit betekent chronisch obstructieve longziekte (er is dus een aanhoudende obstructie in de longen). Het is een verzamelnaam voor de longaandoeningen chronische bronchitis en longemfyseem. Vroeger vielen deze aandoeningen samen met astma onder de verzamelnaam CARA, maar deze term wordt officieel niet meer gebruikt.

De prevalentie van COPD in Nederland is 20 op de 1000 (wat neerkomt op 320.000 COPD-patiënten). De incidentie van COPD is 2 per 1000 per jaar in Nederland. Jaarlijks sterven er ongeveer 6.000 mensen aan COPD. Dit is zo’n 4% van de totale sterfgevallen in Nederland. Hiermee behoort COPD tot de ziekten met de hoogste sterfte.

In het begin is er vooral sprake van een toename van slijmvorming en hoesten. Wanneer de ziekte voortschrijdt, raakt de structuur van de longen beschadigd en neemt de inhoud van de longen af. Bij ernstig COPD kan hierdoor, en door een afname van de kracht van ademspieren, de longfunctie met meer dan de helft verminderen. Een belangrijke klacht daarbij is kortademigheid: in eerste instantie alleen bij inspanning en in een ernstiger stadium continu.

Symptomen:

  • chronische benauwdheid/kortademigheid
  • chronisch (continu) hoesten, het welbekende rokerskuchje
  • overmatige slijmproductie

Bij sommige patiënten verloopt de ziekte mild, bij anderen kan er sprake zijn van een snel verergerend beeld. Soms wordt de patiënt zo benauwd, dat de dagelijkse bezigheden als aankleden en een stukje lopen bijna onmogelijk worden. De ziekte kan daardoor ernstig invaliderend zijn.

Bewegen en COPD

Wanneer spieren te weinig beweging krijgen, werken ze ineffectief en verbruiken ze meer zuurstof. Vooral bij patiënten met COPD (chronische bronchitis en emfyseem) is dat te merken. Zij hebben een blijvende beperking van de longfunctie, die inspanning moeilijk maakt. En natuurlijk, af en toe kan astma opspelen, maar een beperkte longfunctie betekent zeker niet altijd een beperking van de inspanning.

Sporten en bewegen verbetert je gezondheid
Revalidatieprogramma’s laten zien dat lichaamsbeweging de kans op ontsteking van de luchtwegen kleiner maakt, waarmee je uiteindelijk zelfs ziekenhuisopname kunt voorkomen. Sporten en bewegen verbetert je conditie en daarmee je gezondheid. Het werkt bovendien risic overlagend voor tal van andere ziekten, waaronder hart- en vaatziekten en osteoporose (botontkalking).

Dus, wees niet (te) benauwd voor beweging maar doe het wel verstandig. Vraag altijd advies aan uw huisarts of longarts en informeer naar de mogelijkheden bij uw fysiotherapeut. Zij kunnen u het beste vertellen welke vorm en mate van bewegen voor u het meest geschikt is.

Fysiotherapie Hagen biedt een beweegprogramma voor mensen met COPD aan. Er is een instapprogramma COPD-Aktief en een vervolg programma COPD-Fit. Hebt u een aanvullende verzekering, dan kan u in aanmerking komen voor vergoeding.

Voor aanmelding en informatie:bel 392291 of mail even naar info@fysiotherapiehagen.nl