Wat is dry needling ?

Dry needling is een nieuwe behandelmethode van de fysiotherapeut. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Dry needling therapie kan worden toegepast bij:

Stijve spieren en gewrichten, RSI- klachten, klachten van de nek,schouder, arm, (tennis) elleboog, onderarm en pols. Klachten van de lage rug, heup, bil- en beenspieren, krampen, uitstralende pijn patronen, hielspoor, etc.

Is Dry Needling iets voor U ?

  • eenvoudig
  • snel
  • effectief
  • veelzijdig
  • goedkoop

Dry needling therapie is niet hetzelfde als acupunctuur.

Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ’energie’ in het lichaam. Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikkeld. Dry needling werkt op specieke punten zgn: ‘triggerpoints’ en is geen ‘energie’ behandeling. Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn ‘op afstand’ veroorzaakt.

Hoe ontstaan triggerpoints ?

Acuut: bv. door een verkeerde beweging of ongeluk. Chronisch: door een langdurig verkeerde houding. Langdurige overbelasting van bv. arm, schouder en/of nek bij computergebruik (RSI, CANS). Overbelasting / blessures bij sporters. Beschadiging van weefsel zoals bij een meniscusletsel of een hernia. Langdurige afwezigheid van beweging, bv. door gips. Psychologische factoren zoals stress en depressie. Voetafwijkingen of verschillen in beenlengte bv. na een botbreuk of operatie.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

Pijn/stijfheid lokaal in een spier; pijn ‘op afstand’ bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten verminderde kracht in de betrokken spier(en) pijn ontwijkend gedrag; je gaat ‘anders’ bewegen koude, warmte, rillingen, hoofdpijn, duizeligheid e.a.

De behandeling.

De fysiotherapeut zoekt naar deTriggerpoints, omdat ze vaak de hoofdoorzaak zijn van uw klachten. De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten zullen vaak meerdere spieren in uw arm of been en/of spieren langs de wervelkolom behandeld worden.

Hoe voelt dry needling therapie aan ?

Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid en/of stijf aan, maar dat is meestal van korte duur. U krijgt oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie in stand te houden.

Wat kost dry needling therapie ?

Dry Needling wordt als onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling gegeven. Als u een aanvullend verzekering heeft, vallen in principe ook de kosten voor dry needling therapie hieronder. Voor fysiotherapie heeft u ook geen verwijsbrief van de huisarts nodig.

Welke klachten kunnen met Dry Needling behandeld worden ?

Achillespees klachten
Artrose
Brandende pijn
Bursitis (Slijmbeursonteking)
Carpaal tunnel syndroom
Chronische pijn
Duizeligheid
Fasciitis plantaris
Frozen shoulder
Groeipijn
Gevoeligge tanden
Gevoelloosheid in handen of voeten
Golferselleboog
Heuppijn

Hielspoor
Hoofdpijn
Hernia
Ischias
Fibromyalgie
Kaakklachten
Knakkende gewrichten
Kniepijn
Kuitkramp
Migraine
Nekpijn
Pijn of stijfheid aan gewrichten of lichaamsdelen
Peesonsteking
Piriformis syndroom

Postoperatieve pijn
RSI
Rotator cuff syndroom
Rugpijn
Schouder pijn
Shin splints (scheenbeenvlies ontsteking)
Slechte coördinatie of balans
Tendinitis
Tenniselleboog
Tintelingen in handen of voeten
Tinnitus (tuut in oren)
Whiplash
Zitpijn