DEN HAAG – Honderden fysiotherapeuten demonstreren woensdag op het Lange Voorhout in Den Haag. Ze bieden Kamerleden een petitie aan, waarin ze oproepen de regeldruk versneld af te bouwen. De petitie is ondertekend door bijna 10.000 fysiotherapeuten.

Onder fysiotherapeuten heerst inmiddels grote frustratie en onbegrip over het uitblijven van toegezegde verbeteringen, hetgeen wordt verwoord door de Actiegroep Fysiotherapie. De Actiegroep maakt zich zeer ongerust over de voortgang en het bereiken van resultaten. Uit de merkbaarheidsscan 1.0 (2018) blijkt dat er vanaf 2016 ondanks toezeggingen geen merkbare veranderingen (0,02 % ervaren verandering) plaatsvinden. Tegelijkertijd neemt bij hen de onrust toe dat in de contracten (2019) van zorgverzekeraars (weer) nodeloze administratieve maatregelen worden opgenomen.

De actiegroep Fysiotherapie verzamelde zich woensdagochtend op de Koekamp en verplaatste zich naar het Lange Voorhout. De sportieve fysiotherapeuten organiseerden een beweegmoment op het Lange Voorhout om aandacht te vragen voor de regeldruk. Aan onder andere Dik Faber van de ChristenUnie als Maarten Hijink van de SP boden ze de petitie aan.

De demonstratie is een reactie op het plan van minister Bruins voor Medische Zorg en Sport. Dat plan moet ervoor zorgen dat de regeldruk voor fysiotherapeuten in 2020 sterk is afgenomen. De actiegroep wil dit dit sneller en nu eens echt wordt geregeld.