Het verminderen van koorts is een van de eerste dingen die een arts probeert te doen, maar een verhoogde lichaamstemperatuur beschermt ons op natuurlijke wijze tegen infectie en zelfs tumoren, toont nieuw onderzoek aan.

Hoe hoger de temperatuur boven de ‘normale’ 37 graden Celsius komt, hoe beter het lichaam de natuurlijke afweer tegen wonden en infecties versnelt. En dus ook tegen tumoren,

Omgekeerd kan een lage lichaamstemperatuur van ongeveer 34 graden, wat automatisch gebeurt als we slapen, ontstekingsprocessen zoals hartaandoeningen veroorzaken. Dat zou verklaren waarom ploegarbeiders of mensen die last hebben van frequente jetlag of slapeloosheid meer vatbaar zijn voor ontstekingsziekten . Onze 24-uurslichaamsklok kan omgaan met de natuurlijke temperatuurdaling wanneer we slapen, maar het risico van ontstekingsziekte en kanker stijgt wanneer het gedurende een langere periode laag is.

De effecten van temperatuur op de gezondheid kunnen ook verklaren waarom koude- en griepepidemieën vaker voorkomen in de wintermaanden op het noordelijk halfrond, zeggen onderzoekers van de universiteiten van Warwick en Manchester.

Een verhoogde lichaamstemperatuur zorgt voor een kick-start van de afgifte van het eiwit A20 dat het lichaam beschermt tegen ontstekingsziekten en kanker. Zelfs kleine stijgingen van de lichaamstemperatuur helpen de afweersystemen van het lichaam beter te functioneren, vonden de onderzoekers.

Het onderzoek weerspiegelt een ontdekking die enkele jaren geleden werd gedaan en die aantoonde dat mensen die de afgelopen vijf jaar hoge koorts hadden gehad, minder kans hadden om kanker te ontwikkelen.

BRON: Proceedings van de National Academy of Sciences, 2018; 201803609; doi: 10.1073 / pnas.1803609115