Een recente studie laat zien, dat een trainingsprogramma mensen kan helpen de symptomen van lange Covid binnen slechts zes weken te overwinnen.

Het programma — oplopend van lichte intensiteit tot zware trainingen — helpt long-Covid-patiënten minder ‘ hersenmist ’ en minder vermoeidheidscrashes gedurende de dag te hebben.

Het is getest bij 31 mensen die al ongeveer 17 maanden last hadden van long-Covid, die typische symptomen hadden zoals vermoeidheid, hersenmist en kortademigheid, en die ongeveer drie ‘crashes’ per week hadden toen ze uitgeput bleven na het uitvoeren van zelfs eenvoudige mentale of fysieke taken.

Na het voltooien van het programma van zes weken hadden de deelnemers slechts één uitputting ‘crash’ per week, en ze voelden zich mentaal alerter en konden actiever zijn en meldden een betere levenskwaliteit te hebben.

Het programma heeft zes fasen die in intensiteit toenemen. Week één is rust of zeer lichte oefening; week twee omvat zeer lichte tot matige lichaamsbeweging en de oefeningen worden de komende vier weken strenger, met week zes gecategoriseerd als extreem zware en maximale inspanning.

Clinici van de Universiteit van Leeds volgden de voortgang van de deelnemers, die te horen kregen dat ze zich nooit moesten inspannen, maar binnen hun tolerantieniveau moesten blijven. Elk van hen werd aan het eind van de week beoordeeld om te zien of ze naar het volgende niveau konden gaan.

Het is ontwikkeld door Manoj Sivan van de medische school van de universiteit namens de Wereldgezondheidsorganisatie om mensen te helpen long-Covid te overwinnen en kan miljoenen mensen helpen.

BRON: Journal of Medical Virology, 2022; 94: 1419-27