Diabetici zouden oregano en rozemarijn aan hun eten moeten toevoegen. Uit een nieuwe studie blijken deze kruiden net zo effectief te zijn als pillen om het bloedsuikergehalte te reguleren.

De kruiden werken op een enzym, waar ook de farmaca op inwerken, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Illinois. Medicijnen hebben echter altijd bijwerkingen, kruiden niet.
Het onderzoeksteam testte 4 varianten kruiden (van kasgekweekt tot gedroogde commercieel) om de meest effectieve soort te bepalen. Commerciele extracten van Griekse en Maxicaanse oregano en rozemarijn onderdrukten het beste de werking van het enzym, al bevatten de kasgekweekte varianten meer polyphenolen en flavoiden.

De bevindingen zijn significant. Circa 8% van de bevoking heeft Diabetes type-2. In Nederland hebben zo’n miljoen mensen last van de gevolgen van Diabetes. In 2007 waren de kosten van diabeteszorg bijna 1 miljard euro. De kosten voor behandeling van complicaties is hier nog niet meegerekend. Van alle kosten voor diabeteszorg is ruim de helft voor medicijnen en hulpmiddelen (dus ruim 500 miljoen euro) en bijna een kwart aan ziekenhuiszorg.

BRON: Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2014; 62: 6147 en RIVM