Volgens een nieuwe studie zijn zowel fysiotherapie als het injecteren van ontstekingsremmers even effectief bij schouderpijn. De onderzoekers vergeleken de behandelingen van mensen met het schouder impingement syndroom, een veel voorkomende vorm van aanhoudende pijn die kan worden veroorzaakt door tendinitis, bursitis en andere ontstekingen in het schoudergewricht.
“Er is momenteel geen gestandaardiseerde behandeling voor het impingement syndroom” aldus hoofdauteur Daniel I. Rhon, een fysiotherapeut in het Amerikaanse Fort Sam Houston in Texas.
“Ik denk dat er een sterke consensus is dat oefeningen kunnen helpen, en patiënten krijgen dan ook vaak een verwijzing voor fysiotherapie voor deze aandoening,” Rhon: “Door de pijn en de ontsteking die vaak aanwezig is bij schouder impingement, worden corticosteroïd injecties vaak door huisartsen, orthopeden en reumatologen aanbevolen en toegediend.”

Sommige artsen sturen patiënten wel naar de fysiotherapeut en anderen niet, terwijl sommige artsen een injectie geven én fysiotherapie zullen voorschrijven, vertelt Rhon. Patiënten krijgen vaak de keuze voorgelegd maar de artsen beïnvloeden deze keuze.

Rhon en zijn team verdeelde willekeurig 104 patiënten met impingement klachten in twee groepen. Een groep kreeg tweemaal per week gedurende drie weken fysiotherapie. De therapeuten evalueerden spierkracht, mobiliteit en pijn, mobiliseerden de schouder en gaven versterkende oefeningen voor de schouder en de bovenrug. Ook kregen de patiënten een oefenprogramma voor thuis mee.

Patiënten in de andere groep kregen tot maximaal drie corticosteroïden injecties in de loop van een jaar aangeboden. Ze kreeg ook gedrukte instructies met rustige oefeningen om zelfstandig te kunnen uitvoeren.

Na een maand hadden beide groepen een significante verbetering van de symptomen, die volgens het onderzoeksteam in de periode van de studie een jaar verder verbeterden. Scores van patiënten over pijn en invaliditeit werden gehalveerd met beide behandelingen.

Na een jaar keerde 60 procent van de geïnjecteerde groep terug naar de huisarts met recidiverende schouderpijn Van de groep die fysiotherapie als behandeling kreeg, keerde 37 procent terug met recidiefklachten. De patiënten die oorspronkelijk werden geïnjecteerd kregen dan vaak nog meer injecties of uiteindelijk alsnog fysiotherapie voorgeschreven.

Het onderzoek werd gefinancierd door de Amerikaanse Academie van Orthopedische manueel therapeuten.
“In de kliniek zie ik vaak dat patiënten die meerdere injecties hebben gehad en nog steeds aanhoudende pijn hebben alsnog doorverwezen worden naar de fysiotherapeut,” zei Rhon. “Ik was nieuwsgierig om dit beter te kunnen begrijpen.”

“Slechts de helft van deze schouderklachten eindigt met een volledig herstel binnen zes maanden, wat aangeeft dat we te maken hebben met een ernstig gezondheidsprobleem,” zegt Brooke K. Coombes, die meeschreef aan het artikel. Coombes bestudeert revalidatiegeneeskunde bij de afdeling fysiotherapie van de Universiteit van Queensland in Brisbane, Australië.

Ze was niet verbaasd dat injecties en fysiotherapie ongeveer even werkzaam waren. De verlichting die een injectie geeft is vaak tijdelijk, wat leidt tot meer behandelingen. Tijdens de consulten bij de fysiotherapeut is er vaak meer tijd om patiënten te kunnen informeren over het omgaan met pijn in de schouder deze aan te sterken. “Fysiotherapeuten hebben dus meer patiënt-contact dan wanneer er door een arts slechts een injectie wordt gegeven,” zei ze. “Hierdoor kan een fysiotherapeut beter coachen en dat blijft maatwerk.”

Injecties zijn in eerste instantie minder kostbaar dan fysiotherapie omdat ze slechts betrekking hebben op een enkel consult bij de dokter in plaats van meerdere therapiesessies, maar als het resulteert in extra doktersbezoeken of een verwijzing naar de tweede lijn, kan dat uiteindelijk resulteren in hogere kosten, zei ze.

Sommige mensen profiteren echter meer van injecties dan fysiotherapie, of vice versa, maar dat zal nog moeten worden onderzocht, zei ze.

BRON: Annals of internal medicin