Een ui per dag zou wel eens een geweldige manier zijn om diabetes te behandelen. Uit een nieuwe studie  blijkt, dat extract van uien de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte verlaagt.

Tweemaal per dag 400 mg ui-extract kan de bloedsuikerspiegel met wel 50 procent verlagen en meteen het cholesterolgehalte erbij, zeggen onderzoekers van Delta State University in Abraka, Nigeria.

Het uien-extract, beter bekend als Allium cepa, lijkt zelfs beter te werken bij mensen met diabetes. Hoewel ui niet veel calorieën bevat, kwamen niet-diabetici die het extract namen juist aan. Volgens onderzoekers verhoogt het supplement de stofwisseling en maakt het mensen hongerig, waardoor ze meer eten.

Hun onderzoek beperkte zich tot laboratorium ratten, die werden getest met verschillende hoeveelheden extract en het diabetes geneesmiddel Metformine. Toediening van 400 en 600 mg extract gaf de snelste daling van het bloedsuikergehalte en de cholesterolwaarden, vergeleken met toediening van alleen het medicijn.

Bron: Proceedings van de 97e jaarlijkse bijeenkomst van de Endocrine Society, San Diego, 6 maart 2015