Ons is vaak verteld wat de grote bedrijven en de gevestigde orde wilden dat wij hoorden. Een volgende schandaal is aan het licht gekomen met de ontdekking van papieren die onthullen dat de suikerindustrie nauw samenwerkte met de ‘hoeders’ van onze gezondheid om ervoor te zorgen dat hun producten niet in verband werden gebracht met een programma tegen tandbederf – ook al zijn ze de belangrijkste oorzaak van caries.

Een suikerindustrie brancheorganisatie, die 30 internationale fabrikanten van suiker vertegenwoordigt, wist vanaf de jaren `50 dat suiker de belangrijkste oorzaak van tandbederf is en zette zich onmiddellijk in de schuld op andere oneigenlijke factoren af te schuiven. Het vond al snel een gewillige bondgenoot in Amerika’s National Institutes of Health, wat verondersteld wordt de volksgezondheid te bewaken. In 1969 werd geconcludeerd, dat een vermindering van het gebruik van suiker geen praktische gezondheid maatregel zou zijn.

Dus, twee organisaties die volledig op de hoogte waren dat suiker de belangrijkste oorzaak is van tandbederf (cariës) stellen een alternatief programma op – en de suikerindustrie loodste het grootste deel van haar onderzoekgegevens naar de Nationale cariës Program en houdt suiker zelf buiten schot.

Er werd geld gepompt in onderzoek samen met de voedingsindustrie om enzymen op te sporen, die tandplak kunnen afbreken en financierden zelfs een vaccin tegen tandbederf.

Vertegenwoordigers van de suikerindustrie domineerden de National Institute of Dental Research, die de agenda van de National Institutes of Health initiatief bepaalde.

” Deze tactiek is opvallend vergelijkbaar met wat we zagen in de tabaksindustrie in hetzelfde tijdperk,” zei Stanton Glantz, een van de onderzoekers van de Universiteit van Californië in San Francisco (UCSF), die de papieren ontdekte, die waren nagelaten aan de Universiteit van Illinois door wijlen Roger Adams, een professor in de organische chemie die aan de Sugar Research Foundation werkte.

Tandbederf is nog steeds de belangrijkste chronische ziekte onder kinderen, en de helft van de Amerikaanse kinderen heeft cariës. Suiker is ook gelinked aan hart- en vaatziekten, diabetes en leverziekten.

(Bron: PLOS Med, 2015; 12 (3): e1001798)