Ruim 17000 Nederlanders hebben MS, een neurologische aandoening waarvan niet veel meer bekend is dan dat er myeline om meerdere (Multiple) zenuwuitlopers verdwijnt en littekenweefsel (Sclerose) ontstaat. De informatieoverdracht via de getroffen zenuwen valt uit. Aangezien het hele lichaam door zenuwinformatie wordt aangestuurd kan vrijwel het hele spectrum aan neurlogische symptomen optreden. Verwarring met andere neurologische ziekten ligt hier op de loer.

Erfelijkheid

MS valt onder de zgn. chromosoom-16-ziektes. Sleutelgenen voor MS zitten net als onder meer die voor coeliakie, diabetes type 1, schizofrenie, lupus, reuma en borst- en longkanker op het chromosoom dat ook de barrierefunktie van de darm regelt. Bij al deze ziektes maakt het lichaam in reactie op bepaalde voedingsmiddelen te veel zonuline aan, een eiwit dat de nog niet zo lang geleden ondekte portjes tussen de darmcellen en tussen de cellen in de bloedbreinbarriere openzet.

Onderzoekers, die zichzelf deskundigen noemen, zeggen dat MS voorlopig een ongeneeslijke ziekte blijft. Er wordt ingezet op medicijnen, die (hopelijk) slechts de symptomen onderdrukken. Over de bijwerkingen en dus kwaliteit van leven is nog niets bekend.

Voeding

Een groeiende groep wetenschappers richt zich echter op voeding. De bekendste van deze pioniers is de Amerikaanse hoogleraar interne geneeskunde Terry Walsh. Zij heeft zelf een zeer grogressieve vorm van MS. Ondanks de best denkbare behandelingen takelde zij snel af. Ten einde raad besloot zij alle voedingsmiddelen die de zgn poortjes in de darm abnormaal lang openzetten (hoofdzakelijk granen en zuivel) weg te laten en over te schakelen op een strikt oerdieet. In een jaar tijd transformeerde zij hiermee van rolstoel-afhankelijk naar volledig funktioneel.

Onderzoek

Met behulp van crowdfunding heeft zij inmiddels enkele onderzoeken met grotere groepen patienten opgezet en de eerste resultaten overtreffen de stoutste verwachtingen. Het “Walsh Protocol” werkt en is volkomen risicoloos. De gevestigde behandelaars en patientenorganisaties onderschrijven dit protocol niet.

BRON: Terry Walsh, Margriet 34