Zoals WDDTY* al jaren verkondigt, hebben we allemaal het verkeerde gezondheidsadvies gekregen over het eten van boter en andere vetten: ze verhogen het cholesterolgehalte of het risico op hart-en vaatziekten niet. Nieuw onderzoek toont aan, dat de aanleiding tot dit beleid op bijna geen enkel bewijs gebaseerd was, maar dit leidde wel tot de vet-arm industrie waar miljarden werden verdiend.

Gezondheidsdiensten hebben ons al meer dan 30 jaar verteld minder vet te eten en te kiezen voor vet-arme alternatieven, maar er is nooit enig bewijs geweest dat vetten iets te maken hebben met een verhoogd cholesterolgehalte, zeggen onderzoekers van de University of the West of Scotland.

De onderzoekers bekeken het bewijsmateriaal dat op het moment dat de vet-arm campagne werd gelanceerd beschikbaar was, in de VS in 1977 en in 1983 in het Verenigd Koninkrijk. Ze ontdekten zes onderzoeken over zeven verschillende voedingsinterventies lopend over een periode van gemiddelde vijf jaar en waar 2467 mannen en geen enkele vrouw waren onderzocht.

De studies, alle gepubliceerd vóór 1983, onderzochten de relatie tussen vet in de voeding, cholesterol in het bloed en de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Er waren 740 sterfgevallen tijdens de looptijd van de studies, 423 van deze werden veroorzaakt door een hartaandoening, maar beperking van vet in de voeding zorgde niet voor lagere sterftecijfers door welke oorzaak dan ook of zelfs alleen door hart- en vaatziekten, terwijl wel het cholesterolgehalte verlaagd was.

“Het is onbegrijpelijk dat het vet-arme voedingsadvies voor miljoenen burgers werd ingevoerd, op basis van de tegenstrijdige resultaten van een klein aantal ongezonde mannen,” aldus hoofdonderzoeker Zoe Harcombe.”Het voedingsadvies moet niet herzien worden, het had nooit ingevoerd mogen worden “.

Bron: BMJ Open Hart, 2015; doi: 10,1136 / openhrt-2014-000.229
*What Docters Don’t Tell You